Ultrazvuk

a3-ultrazvuk

Ultrazvučna dijagnostika predstavlja veoma modernu i rasprostranjenu dijagnostičku proceduru kojom se, na potpuno bezbolan i neškodljiv način, mogu dijagnostikovati razlicita oboljenja. Primena ultrazvuka u modernoj medicini je neizostavna u kardiologiji, gastroenterologiji, urologiji, endokrinologiji, ginekologiji, onkologiji, reumatologiji, ortopediji, i sl. Indikacije za obavljanje ovih pregleda postavlja lekar odgovarajuce specijalnosti, nakon obavljenog pregleda.

Ultrazvuk abdomena je jedna od osnovnih i nezaobilaznih dijagnostickih metoda u savremenoj medicini koja pruža dragocene informacije o stanju unutrašnjih organa stomaka: žucne kese i žucnih puteva, gušterace, slezine, bubrega, nadbubrežnih žlezda, mokracne bešike, prostate i krvnih sudova stomaka.

bgdus1

Ultrazvučni pregled se najčešće radi kod:

- bolova u trbuhu
- promena i oboljenja na jetri
- upala i promena na žucnoj kesi i bubrezima
- smetnji pri mokrenju i pojave krvi u mokraci
- nekih zaraznih oboljenja
- svih drugih stanja prema proceni lekara

Da bi se ultrazvučni pregled abdomena (stomaka) obavio neophodna je prethodna priprema koja podrazumeva gladovanje 5-6 sati pre pregleda uz unos obicne vode i to najmanje 2-3 caše vode 90 minuta pre pregleda (da bi tecnost bila prisutna u mokracnoj bešici). Naravno, vodu ne treba prazniti iz mokracne bešike pre pregleda. Za ostale ultrazvucne i kolor Doppler preglede krvnih sudova nije potrebna prethodna priprema.

Ultrazvuk vrata daje uvid u stanje štitaste žlezde, paraštitastih žlezda, pljuvačnih žlezda i limfnih žlezda vratne regije. Potrebno ga je uraditi kod oboljenja i promena na ovim organima, kao i kod svake pojave otoka i bola na vratu.

Ultrazvučni pregled dojki se radi jednom godišnje ili češce ukoliko postoji sumnja na oboljenje ili promene na dojkama. Kod žena nakon tridesete godine života treba raditi sistematski ultrazvuk dojki svakih šest meseci.

TRUS - TRANSREKTALNI ULTRAZVUK PROSTATE 

Rak prostate javlja se u 5-7 % muškaraca starijih od 50 godina života i predstavlja jedan od vodećih uzroka smrti. Učestalost pojave ove bolesti raste s dobi muškaraca. Važnost transrektalnog pregleda prostate je u ranom otkrivanju bolesti i pre pojave simptoma!

Kolor Doppler krvih sudova je ultrazvucna metoda kojom se analizira stanje venskih i arterijskih krvnih sudova. Ovaj pregled je potrebno raditi kod pojave vrtoglavice, nesvestice, glavobolje pojave bola, grčeva, otoka, slabosti, promene boje i temperature ruke ili noge ili u svim drugim stanjima prema zahtevu lekara.

Muskuloskeletni ultrazvuk je dijagnostička metoda kojom se vizualizuju zglobovi, tetive, ligamenti, mišici, nervi, odnosno meka tkiva. Ova metoda je neinvazivna, bezbolna, bez jonizujuceg zracenja, a primenjuje se u:
- ranoj dijagnostici reumatskih oboljenja
- diferencijalnoj dijagnostici
- pracenju efikasnosti terapije
- atrocentezi i punkciji izliva u tetivnom omotacu pod vizuelnom kontrolom ultrazvuka
- sportskoj medicini
- ortopediji (povrede muskuloskeletnog sistema, pracenje razvoja kukova u decjem uzrastu)