Kada kod doktora

Koliko puta smo bili bolesni, imali visoku temperaturu? Glava nas je bolela i kako bi izbegli lekara kljukali smo se lekovima na svoju ruku misleci da je samo obican grip i da se nece vratiti. Neki simptomi mogu biti itetako opasni jer nam možda aludiraju na neku opasniju bolest a mi se tako igramo sa našim zdravljem.

BOLOVI

Kad nas nešto bli mi se odmah hvatamo za lekove protiv bolova, lecimo se cajevima, homeopatijom i drugim terapijama a da odemo kod lekara ne pada nam ni na pamet. Prvo probajte da razmislite šta bi mogao da bude uzrok bola, a ako ne znate posetite lekara. U slucaju da ste izabrali kucno lecenje i da bolovi potraju i posle lecenja vi morate kod lekara jer nešto nije u redu. Pogledajte mesto koje vas boli, da li je oteceno, naduveno, promenilo boju. Ako ostajete bez daha, imate temperaturu na sve to i teško vam je da pokrecete povredeni deo jedini savet može lekar da vam da. Prirodni anelgetici imaju svojstva da umiruju bol samo odredeni period. Odmah posetite lekara znaci nema odugovlacenja kad imate užasno jake bolove uz to osecate utrnulost, probadanje i slabost mišica.

GLAVOBOLJA

Naravno kako stresno živimo vecina nas se suocava sa ovim problemom. Ukoliko je ucestali problem vreme je da se zapitate zašto. Glavobolja je simptom a ne bolest. Retko je znak ozbiljne bolesti. Mi je lecimo lekovima, masažom sa etericnim uljima, lekovitim biljkama, jogom protiv napetosti, menjamo nacin ishrane ali one se ponavljaju i neobjašnjive su. Lekarsku pomoc odmah potražite ako dobijete naglu, vrlo jaku glavobolju koju nikada do sad niste imali. Ako povracate, vrat vam je ukocen, imate temperaturu, osip, smeta vam svetlo, osecate se zbunjeno ili imate probleme sa vidom.

PREHLADA

I prehlada i grip mogu da izazovu bol u grlu, kašalj i zapušen nos. Iako se grip obicno prepoznaje zbog jacine simptoma jedini nacin da saznate je da vaš lekar pošalje bris nosa i grla na analizu. Zdravo se hranimo, svakog dana vežbamo, pijemo vitamine, jedemo voce, pijemo supice, cajeve, ona prode pa se posle opet vrati. Vreme za posetu lekaru. Ako vam posle nedelju dana nije bolje ili ako se cak simptomi pogoršaju posle tri dana idite kod lekara. Ako iskašljavate mnogo zelene ili žute sluzi. Ako vam je imuni sistem slab i morate da primite vakcinu protiv gripa a niste to na vreme uradili. Odmah kod lekara ako osetite bol u grudima ili ne možete da dišete, boli vas vrat, imate jaku glavobolju, osip,ako iskašljavate krv.

KAŠALJ

Posebni uzroci kašlja kod male dece i beba mogu biti posledica bronhiolitisa, virusne upale malih disajnih puteva u plucima. Akutni bronhitis nastaje usled virusne ili bakterijske infekcije. Virusni obicno izaziva blag kašalj s malo sluzi koja je bistra. Bakterijski se leci antibioticima i ima jaci kašalj s gustom zelenom ili žutom sluzi. Hronicni izaziva trajno iskašljavanje sluzi i povezan je gotovo uvek sa pušenjem. Kada otici kod lekara?Ako se blag kašalj nije smirio posle sedam dana ili se pogoršao nakon tri. Ako suvi kašalj traje više od mesec dana. Ako imate temperaturu. Kašalj se pojavio nakon uzimanja nekog leka.ODMAH pomoc zatražite ako iskašljavate krv,bole vas grudi,ostajete bez daha.

PROLIV

Vecina ljudi ponekad doživi napade ceste i meke stolice. To se dogada kada hrana suviše brzo prode kroz sistem za varenje, obicno zbog infekcije u njemu. Leci se kod odraslih odmaranjem i uzimanjem tecnosti. Veliki problem je kod male dece i beba. Kod njih ako blagi proliv traje duže od 24h ili ako jak proliv traje duže od 12h odma lekaru. Ako dete povraca i ne može da zadrži tecnost ili odbija da jede i sisa. Ako dehidrira, ima suva usta, upale oci, mlitavu kožu i rede mokri. Ako dete neprestano place, ima u stolici krvi, temperaturu ili ako mislite da se necim otrovalo. To važi i za starije.